Mézeskalácsot sütöttünk
Hagyományainkhoz híven ebben az évben is sütöttünk mézeskalácsot a gyermekekkel. Új formákat is kipróbáltunk, öröm volt látni ahogy gyúrták, szaggatták és díszítették. Az elkészült „alkotásokból” az otthoni karácsonyfa alá is kerül ajándék.
Íme a mi receptünk:
90 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 3 teáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál mézeskalács fűszer, 40 dkg méz, 25 dkg Rama, csipet só.
A száraz hozzávalókat összekeverjük, a mézet a rámával megmelegítjük, hozzá adjuk a lisztes keverékhez, és beletesszük a 2 tojás sárgáját. Fakanállal összekeverjük, utána kézzel összegyúrjuk. Folpackba 2-3 órára hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, 3-4 mm-re.
170 fokos sütőbe sütjük 5-6 percig, egész világosan vegyük ki (még sötétedni fog).
Máz:
20 dkg porcukor, 2 teáskanál átszitált keményítő, 1 teáskanál citromlé
A cukros keményítőt apránként a fehérjéhez adjuk, keményre felverjük, ételfestékkel színezhetjük. Sütés után ezzel díszítjük a mézeskalácsot.