32/314-821
3100. Salgótarján, Arany János út 19/A
31
dec.

Mesterpályázat megvalósíása

 A nevelési év előkészítéseként aktualizáltuk a tehetség ígéretek azonosításához a mérőlapokat és a tulajdonságlistát. Elvégeztük a méréseket és az eredmények alapján megszerveztük a „Gyerekecske cirógató” komplex művészeti foglalkozásokat., illetve félévtől tervezzük a „Táncoló Pitypangok” tehetséggondozásának megvalósítását. A „Gyermekecske cirógató” foglalkozásokra 14 kisgyermek került besorolásra. Ők kapták a legmagasabb pontszámot a vizsgált Gardneri területek mentén. /kommunikáció, interperszonális kapcsolatok, szociális képességek, vizuális és zenei terület/

Megfigyeléseink és méréseink alapján kerületek be a gyermekek a tehetséggondozó foglalkozásokra. Pontszámai tág határok között mozognak, ezért meghatározóak voltak a különböző területen tett óvodapedagógusi megfigyelések. A szülők örömmel vették a felkínált lehetőséget, támogatták a gyermekek bekapcsolódását a tehetséggondozásba. Foglalkozásainkat heti két alkalommal szerveztük október 12. és december 18. között. Nagy hangsúlyt fektettünk a kapcsolatteremtő drámajátékok felkínálására, a három csoportból érkező gyermekek közösségé formálása érdekében. A gyermekek ráhangolódásához igénybe vettük a Pedagógiai Szakszolgálat szakembereinek bekapcsolódását. Segítségükkel ismételtük, készítettük elő drámajátékokkal a Hamupipőke című mesét. A mese komplex feldolgozása a kapcsolódó játékos feladatok új ismeretekhez, élményekhez juttatták őket.

A népmesékhez való kötődésüket erősítette a közös színházlátogatásunk is. Tervezett programunk mellett együttműködésünket erősítettük a Dornyay Béla Múzeummal és szakembereiket több alkalommal bevontuk foglalkozásaink színesítésébe. Éltünk az Utazó Múzeum lehetőségével.

Birkás Babett festőművész a múzeum Mihályfi gyűjteményének néhány alkotását ismertette meg a gyermekekkel, s motiválta a képek nyomán a kreatív őszi témájú alkotásokra. A gyermekeket játékos formában vezettük be az alkotó tevékenységbe. Gadányi Jenő , Galimberti Sándor, Kmetty János művei, a csendéletek motiválták leginkább. A képalkotási technikák bemutatása után a „gyümölcsök” megjelenítésével próbálkoztak, majd valamennyien sikerélményhez jutottak a múzeumpedagógusok segítségével. A következő alkalommal a múzeumba látogattunk el, ahol interaktív foglalkozás keretében barangoltunk Móra Ferenc mesebirodalmában Vészits Andrea, Móra dédunokájának közreműködésével. Az élményszerű foglalkozás a Szegedi Történeti Múzeum vándorkiállítása felkeltette a gyermeket és a felnőttek érdeklődését Móra népmeséi gyermek közeli verse iránt. Gyermekeink szívesen vették elő a már ismerősen csengő verseit, az élmény alkotásra késztette őket. Megjelentek a Móra versek, mesék rajzaikban. Ismét Birkás Babett alkotott velünk együtt, aki megismertette a gyermekeket a színekre épülő kompozíciók létrehozásának sajátosságaival. A gyermekek rajzai rajzpályázaton vettek részt. Örömmel csodálták meg a szülők a „Gavallér Zsiráf” vagy a „Cinege cipője” beszédes alkotásait a kiállításon.

A múzeumi élmények a gyermekeket Móra Ferenc: A nagyhatalmú sündisznócska című meséjének feldolgozására inspirálta. A foglalkozásokon elkészítettük a mese szereplőit agyagozással és szituációs játékokkal ráhangolva a kialakított terepen ismételték a mesét. Megjelenítették a mese szereplőit mozgással, felidézték egy-egy epizódját, a mese terét önálló elképzelésük után kialakítva, jelzésekkel megjelenítve. Egyre felszabadultabban fejezték ki a mese karaktereit tükröző érzéseket és gördülékenyebbé vált a meseszövés, mondatalkotás. Több alkalommal ismételték, kipróbálták több szerepben a mese megjelenítését. Drámajátékok, zenei betétek, népi mondókák színesítették az előadást.

Következő célunk volt a mese szereplőinek, helyszíneinek síkban történő ábrázolása, az árnyjáték technikai megvalósításának előkészítése, a díszletek elrendezése, a világítás kialakítása az árny paravánon.

A meséhez témában kapcsolódó dalos játékokat, népi játékokat, ügyességi játékokat is megkedvelték a gyermekek. Örömmel mutattak be ezekből ízelítőt a következő városi rajzpályázat /Váraink/ kiállítás megnyitóján.

Alkotómunkánkat nemezeléssel folytattuk, mivel az agyagozott bábokhoz nemez hátteret terveztünk a mese ismétléséhez. A népi kismesterségek közül a szövés, fonás mesterségével ismerkedhettek még a gyermekek, „ostor, kengyel” készült a mesedramatizáláshoz.

A több módszerrel és eszközzel feldolgozott népmesét előadtuk csoportjainknak, valamint a Dornyay Béla múzeum által meghirdetett bábjáték bemutató keretében a város érdeklődő óvodásainak. A bábjáték pályázaton szép elismerést kapott intézményünk, melynek eredménye Nógrád Megyei Hírlapban került köztételre.

A tehetséggondozó foglalkozások eredményeiről a gyermekek kommunikációjának fejlődéséről tájékoztattuk a szülői közösséget és ötleteket adtunk a családoknak az eredményes fejlesztéshez. Az általunk alkalmazott módszereket bemutattuk és megosztottuk kollégáinkkal, hogy beépíthessék azokat a napi munkájuk során a meseprojektek tervezésébe.

További feladatunk:

- az alkalmazott módszereket szeretnénk a következő félévben is folytatni a népmese feldolgozása során. A népi kultúra hagyományaihoz való kötődés erősítése érdekében , szeretnénk a népművészet eszközeit kiaknázni az új mese megjelenítése során.

- kiemelt figyelem helyezése a néptánc terén kiemelkedő képességet mutató gyermekek tehetséggondozására, nevelési év végére táncfüzérrel kiegészített komplex mesefeldolgozás bemutatása.

Salgótarján, 2018. 12. 18.

Ferhanné Kis Ildikó
mesterpedagógus

Kedves Szülő! Ha itt feliratkozol, a fontosabb eseményekről levelet küldünk neked.

Aprófalva TagóvodaBaglyasi TagóvodaGyermekkert TagóvodaHétszínvirág TagóvodaKörúti TagóvodaMackóvár Központi ÓvodaMesekert TagóvodaNyitnikék TagóvodaPitypang TagóvodaSzivárvány TagóvodaVadvirág TagóvodaBocsoda bölcsődeTündérkert Bölcsőde
Megismertem és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót
Az adatkezelési tájékoztató ITT megtekinthető
 • Összevont Óvoda és Bölcsőde logó

  Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde

  Cím: 3100 Salgótarján, Arany János út 19/B.
  Intézmény-vezető: Andóné Angyal Mária
  Tel.: (32) 314 821
  Fax: (32) 314-821
  Email: mackovar@stovodak.hu, andone.am@stovodak.hu
 • Mackóvár Központi Óvoda logó

  Mackóvár Központi Óvoda

  Cím: 3100 Salgótarján, Arany János út 19/B.
  Központi Intézményegység-vezető: Fodor Edina
  Telefon: (32) 314 821
  Fax: (32) 314-821
  Email: mackovar@stovodak.hu
 • Aprófalva Óvoda logó

  Aprófalva Tagóvoda

  Cím: 3104 Salgótarján, Barátság út 6.
  Tagóvoda-vezető: Horváth Edit
  Telefon: (32) 440-331
  Email: aprofalva@stovodak.hu
 • Baglyasi Óvoda logó

  Baglyasi Tagóvoda

  Cím: 3102 Salgótarján, Petőfi út 88.
  Tagóvoda-vezető: Spagináné Cser Mónika
  Telefon: (32) 310-085
  Email: baglyasiovi@stovodak.hu
 • Gyermekkert Óvoda logó

  Gyermekkert Tagóvoda

  Cím: 3100 Salgótarján, Gyermekkert út 1.
  Tagóvoda-vezető: Lilinger Hermina
  Telefon: (32) 430-314
  Email: gyermekkert@stovodak.hu
 • Hétszínvirág Óvoda logó

  Hétszínvirág Tagóvoda

  Cím: 3100 Salgótarján, Acélgyári út 63.
  Tagóvoda-vezető: Gőz Katalin
  Telefon: (32) 312-495
  Email: hetszinvirag@stovodak.hu
 • Körúti Óvoda logó

  Körúti Tagóvoda

  Cím: 3100 Salgótarján, Fáy András krt. 35.
  Tagóvoda-vezető: Zsótér Melinda
  Telefon: (32) 312-798
  Email: korutiovi@stovodak.hu
 • Nyitnikék Óvoda logó

  Nyitnikék Tagóvoda

  Cím: 3104 Salgótarján, Budapesti út 66.
  Tagóvoda-vezető: Fehér Edit
  Telefon: 06 (20) 776 09 56, (32) 314-411
  Email: nyitnikek@stovodak.hu
 • Pitypang Óvoda logó

  Pitypang Tagóvoda

  Cím: 3100 Salgótarján, Meredek út 5.
  Tagóvoda-vezető: Ferhanné Kis Ildikó
  Telefon: (32) 312-498
  Email: pitypang@stovodak.hu
 • Szivárvány Óvoda logó

  Szivárvány Tagóvoda

  Cím: 3100 Salgótarján Forgách Antal út 2.
  Vezető: Szendrődi Andrea
  Telefon: 32/310-768
  email: szivarvany@stovodak.hu
 • Vadvirág Óvoda logó

  Vadvirág Tagóvoda

  Cím: 3141 Salgótarján, Őrhegy út 1.
  Tagóvoda-vezető: Tóth Marianna
  Telefon: (32) 438-001, 06 20/ 776-0948
  Email: vadvirag@stovodak.hu
 • Bocsoda Bölcsőde logó

  Bocsoda Bölcsőde

  Cím: 3100 Salgótarján, Arany János út 19/B.
  Bölcsőde-vezető: Illés Noémi
  Telefon: 06 20/ 232-0070
  Email: minibölcsi@stovodak.hu.