Aprófalva Tagóvoda

Az óvoda 1946. szeptember 2-án kezdte meg működését a Síküveggyár egyik lakóépületében, egy csoporttal napközi nélkül. A gyermekeket egy képesítés nélküli óvónő és egy dajka gondozta.

apro

1947-ben a Budapesti út 38. sz. alatt, amely az államosítás előtt a Síküveggyár igazgatójának nyári rezidenciájául szolgált –„Kastély” néven emlegették – s emlegetik még ma is a zagyvapálfalvai törzslakosok – egyharmad részben kapott helyet az óvoda egy csoporttal, napközi otthonos ellátással.

Közben folyamatosan terjeszkedett, 1972-től hat csoporttal működött.

Elnevezése akkor: Városi Tanács VB. XIII.sz. Óvodája, Salgótarján.

  1. június 26-i Alapító Okirat szerint az intézmény neve már Budapesti úti Napköziotthonos Óvoda, amely Budapesti úti részéhez csatlakozott még egy – két csoporttal működő tagóvoda a Makarenkó út 6. szám alatt.

Ezt a tagóvodát 1997. április 28-án a Hősök úti, akkor már Nyitnikék Óvodához csatolják.

Az újra hat csoporttal működő óvoda 1997. augusztus 25-én felveszi az Aprófalva Óvoda nevet.

  1. június 30-án a városban létrehozzák az Óvodaigazgatóságot, a központi óvodai intézményt, amelynek óvodánk Aprófalva Tagóvoda néven része lesz.
  2. szeptember 6-án az óvoda 4 gyermekcsoporttal főzőkonyha nélkül a Barátság út 6. sz. alatt folytatja működését.

Az óvoda fennállásának hatvan éve alatt számtalan kisgyermek számára nyújtott védelmet, gondoskodást, megteremtve a gondtalan játék, a játszva tanulás olyan színterét ahonnan felkészülten indulhatnak az iskolába, majd a nagybetűs életbe.